Skarp Pitch og Proteinpulver

Der sker meget i Silicon Valley. Alt er i bevægelse, og det går hurtigt. Det har mange i Danmark heldigvis opdaget, og vi har haft travlt i den sidste uge. HK har studeret fremtidens arbejdsmarked, Dansk Industri har undersøgt disruption og innovation med en stor gruppe større danske virksomheder. Det samme har en del af de danske Innovationsnetværk, mens det fælleskommunale IT-selskab KOMBIT har studeret digitalisering og nye muligheder her.

Og så har vi haft besøg af 9 danske startupvirksomheder med vores SCALEit program.

Silicon Valley er iværksætter-hovedstad nr. 1. Iværksættere kommer helt bogstaveligt strømmende fra hele verden. Her er alt det, de dygtige iværksættere skal bruge, for at kunne skalere deres virksomhed og nå verdensmarkedet. Kloge penge investeret af folk, der selv har prøvet det, med en investeringsramme på 5-10 gange, det niveau, som vi kender hjemmefra, samt alle de kompetencer, der skal bruges for at vokse en it-virksomhed, alle fra øverste hylde, fra udviklere, programmører, advokater til HR, salg og markedsføring. Hertil kommer alle de erfarne og store teknologipartnere, men måske vigtigst af alt; den helt særlige ånd af nysgerrighed og risikovillighed, der fremmer iværksætteri, og som er det helt særlige kendetegn ved Silicon Valley.

Alt i alt et helt unikt økosystem, med det bedste af alt det, som en ung iværksættervirksomhed skal bruge for at udvikle sig og vokse.

De 9 SCALEit virksomheder har hele ugen pitchet deres business cases og fået feedback lige uden for døren til mit kontor på innovationscenteret,  hos venturefirmaer på Sand Hill Road og andre steder i Silicon Valley.  Super skarpe ideer præsenteret bedre og bedre i løbet af ugen, coachet og hjulpet videre, af entreprenører og andre, som selv har prøvet det.  Det toppede onsdag aften med en fælles pitch night på Plug & Play, som er en af dalens mange inkubatorer for iværksætter-virksomheder.

Mads Friis fra Yooowee har kæmpet sig til pladsen på SCALEit-programmet, ved at vinde Venture Cup, og forklarer om deres løsning til peer-to-peer leje af surfudstyr og boards fra lokale surfere (AirBnB for surf). Tre andre iværksættervirksomheder deltager som led i et tættere samarbejde mellem Innovationscenteret og Innovationsfonden. Det er blandt andet Johan Juul Jensen fra Mobilized Construction, som forklarer værdien i deres meget innovative tilgang til vedligeholdelse af vej-infrastruktur, med fokus på udviklingslande.  En anden er det lille fynske spinout fra Syddansk Universitet, KUBO Robots, som med deres smarte, programmerbare læringsrobot, netop har vundet en international iværksætterkonkurrence ved Web Summit, mens Merete Nordvik fra TabAssist fortæller om deres mobile løsning, der sikrer retail sælgeren direkte adgang til kritisk information, hvor som helst i detailforretningen.

De er alle sammen skarpe og hårdtarbejdende. Villige til at lære og gå hele vejen for at yde den enorme indsats, det kræver at få succes som iværksætter. Det skal de også være. Konkurrencen er knivskarp, og kræver et engagement og en arbejdsindsats, der ligger langt uden for den ekstra mil, som de fleste er villige til at gå. Det kræver fokus og engagement.

Kan du lide at lave mad?  Man kan sikkert godt argumentere for at madlavning er en kreativ proces, som kan fremme innovation. Men det tager tid. Tid man kunne bruge på noget andet.

Det er ikke tilfældigt når software programmører fra Silicon Valley opfinder flydende mad.  Astronautmad, der bare skal blandes op med vand, og som indeholder alt du har brug for. Det sparer tid, og for en dedikeret programmør eller IT-udvikler er tid penge, og madlavning vigtig tid væk fra projektet. En af mine gode venner her arbejder med en meget succesfuld lokal IT-startup, hvor de fleste ansatte er nogle af de mange, rigtig dygtige kinesisk IT folk, der er i Silicon Valley. Meldingen er, at de bare arbejder hele tiden.  Som i hele tiden. Og det er ikke i køkkenet man finder dem.

Det kræver rigtig meget at være succesfuld iværksætter. I en tid, hvor der er stort fokus på at nøglen til vækst ligger i iværksætteri, og hvor det kan være svært at skelne wannabee iværksættere og hangarounds fra den rigtige vare, kan der måske være grund til at minde om, at vejen til succes synes brolagt med proteinpulver.

Kan du lide at lave mad? eller kan du leve af proteinpulver i nogle år?

Innovationscenteret i SIlicon Valley har i de sidste godt 5 år gennemført i alt 15 udgaver af SCALEit programmet med deltagelse af i alt 122 danske iværksættervirksomheder. Programmerne er gennemført i et samarbejde med iværksætteren Søren Terkelsen fra firmaet Yggdrasil.

http://www.scaleit.us

http://svtechtalk.com/general/report-documents-that-scaleit-creates-great-value-for-danish-tech-companies/

http://www.nytimes.com/2015/05/25/technology/in-busy-silicon-valley-protein-powder-is-in-demand.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *