Vind eller Forsvind. Silicon Valley og den fjerde industrielle revolution

Innovationscenteret i Silicon Valley afholder i dag sammen med de andre danske innovationscentre i udlandet (centrene i München, Shanghai, Seoul, Sao Paolo, Delhi, Tokyo og det netop åbnede center i Tel Aviv) en stor fælles konference i Aarhus om Industri 4.0. Der er inviteret skarpe key note talere fra hele verden. Alle 280 deltagere skal tale om muligheder.

”Industri 4.0” lyder dødkedeligt. Det er også et tysk industripolitisk initiativ der står bag navnet. I det Hvide Hus hedder det ”Cyber Physics”. Det smager lidt mere af Star Treck, mens Silicon Valley taler om IoT (Internet of Things), Machine Learning, kunstig intelligens (AI) og robotter.

Det er samlet startskuddet til et af de største industripolitiske paradigmeskift, siden den første Ford T kørte ud af samlebåndet. Det største spil ”vind eller forsvind”, med kæmpestore muligheder for en veluddannet og IT-parat nation som Dannmark.

Og Industri 4.0 er i den grad ikke kedeligt. Det er ny produktion og nye forretningsmodeller. Dermed er det også nye krav og forventninger til arbejde og arbejdsmarked, uddannelse og forskning. Er det kedeligt? Næppe, og vigtigt er det!

Den moderne fabrik i Silicon Valley er en højteknologisk platform hvor computerkodning og kunstig intelligens er i gang med at omdanne produktionsmiljøet. Det har i første omgang ført til et fald i beskæftigelsen, samtidig med at lønningerne over de seneste 25 år steget med 42%. Det samme er efterspørgslen efter kvalificeret medarbejdere, som er i stand til at behandle komplekse digitale processer. Sektoren er for alvor ved at blive disrupted, drevet af innovation inden for IT-værktøjer som Machine learning hvor maskiner bliver mere intelligent med tiden, Computer-Assisted Design, visualiseringsprogrammer, 3-D printere og ”The Internet of Things”(IoT), der forbinder det hele.

Silicon Valley har en unik konkurrencefordel. Industri 4.0 er navnlig en forøget udveksling af informationer mellem et stadigt voksende netværk af sensorer, maskiner og IT systemer på tværs af organisationer og værdikæder. Resultatet bliver en eksponentiel vækst i mængden af data, som giver bedre indsigt i produktionsprocesser med mulighed for at forudsige tekniske defekter samt uafhængig maskinel konfiguration, kommunikation og læring mellem enheder. Med virksomheder som Google, Amazon, Facebook, IBM og Microsoft, er det naturligt, at Silicon Valley spiller en dominerende rolle for fremtidens produktion.

Bilindustrien er et godt eksempel på fremgangen med Tesla, som netop har annonceret fordobling af fabrikken ved hovedkontoret i Fremont. Ekspansionen giver en samplet kapacitet på 500.000 biler om året ved udgangen af 2018 og kommer til at beskæftige mere end 3.000 arbejdere svarende til en femdobling af produceret enheder og omkring en 50% forøgelse af arbejdsstyrke. Og samtidig med, at Teslas hovedsæde blev flyttet til Fremont i 2010, har Silicon Valley været vidne til en tilstrømning af nye leverandører, som yderligere har trukket arbejdspladser med sig.

I USA har målrettede initiativer som Advanced Manufacturing Partnership eller the Industrial Internet Consortium, der forener industri og universiteter om investeringer og udvikling, bidraget til at skabe 800.000 nye job siden 2010. Det er en vigtig pointe. Nye og automatiserede produktionsprocesser indebærer en mulighed for at skabe nye, opkvalificerede arbejdspladser – også i Danmark.

Danske virksomheder har et rigtig godt udgangspunkt. Vi er veluddannede og velorganiserede, og gode til at tage læring til os. Det er vigtigt, for der er meget at lære. Fra Silicon Valley skal vi bruge den nye teknologi og håndteringen af data og forretningsmodeller. Men vi skal i lige så høj grad bruge evnen til innovation og entreprenørskab. Det kræver lidt mere.

Der er god grund til at være i Aarhus idag.

 

https://My.eventbuizz.com/event/industry-4-0/detail

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *